Foxit

Digital eksamen er et viktig og ikke minst aktuelt tema om dagen. Dett finnes mange innfallsvinkler til teamet. Under følger en personlig historie om digital sensur skrevet av førsteamanuensis Øystein Lund ved RESULT. Les og bli inspirert!

«The proof of the pudding is in the eating» sier engelskmennene. For min del kom sannhetens øyeblikk når jeg, etter å ha kurset vel 100 vitenskapelig ansatte i digital sensur sammen med Magnus Haug fra ITA, skulle ta fatt på min egen sensurjobb. I innleveringsmappa i Fronter lå det 32 besvarelser i PDF-format, forskriftsmessig merket med kandidatnummer. Og hva nå? Utskrift? Nei vet du hva, det får da være et visst samsvar mellom liv og lære! Besvarelsene ble lagt på min Samsung Tab 3 og PDF-leseren Foxit Reader ble lastet ned.

På kursene viste Magnus hvordan man ved hjelp av gratisprogrammet Adobe Reader (versjon XI og opp) kunne legge inn alt av kommentarer, under- og overstrekninger, og frihånds-tegninger og symboler i besvarelsen. Og han viste til slutt rosinen i pølsa – alle kommentarer legges pent og pyntelig i rekkefølge i et vindu til høyre i skjermbildet! Slutt på å bla frem og tilbake i dokumentet for å finne tilbake til studentenes gullkorn eller egne innsiktsfulle kommentarer. En aldri så liten genistrek spør du meg – både med tanke på å stille med argumentene for hånden til (telefon)møte med med-sensor, og for å ha momentlista klar for de studentene som finner ut at de skal be om begrunnelse for karakter.

Magnus og jeg oppdaget imidlertid at Adobe Reader, som fungerte utmerket på PC og Mac ikke hadde samme funksjonalitet i nettbrett-utgavene. Det hadde imidlertid PDF-leseren Foxit Reader, eller Foxit MobilePDF som den også blir kalt. Jeg landet på å anbefale den, etter å ha prøvd ut flere alternativer. Den er også gratis, og kan lastes ned fra de respektive app-butikkene til iPad, Android og Windows. En systematisk Tor Ivar Hanstad fra filosofi fant en bug knyttet til utskrift fra Foxit PDF, kontaktet Foxit Corp, og vips, i versjon 3.5.4 var det fikset! Honnør til både Tor Ivar og Foxit!

Og hvordan går det? Joda jeg er over halvveis i «bunken» (nå er det ordet blitt en metafor) og har ennå ikke savnet papirutgave av besvarelsene et øyeblikk. Tvert imot opplever jeg at det går veldig bra å innarbeide en systematikk i hvordan annoteringsverkene benyttes slik at sensurarbeidet effektiviseres. Det omtalte vinduet med alle annoteringer pent opplistet er også en god hjelp når man sitter og vipper mellom C-en og B-en. En annen ting jeg neppe kommer til å savne er det årlige ritualet ved makuleringsmaskina når alle klagefrister er ute. Så, er nå alt blitt bedre enn før? Nei ikke riktig alt. Karakterene –  de ser ut til å havne på samme nivå som i fjor. God sensur!