Reinkjøtt som næringsmiddel
Boahttsubierggo biebbmon
Rein er en viktig del av samisk kultur og er en sentral del av samisk tradisjonelt kosthold. Ammar Eltayeb Ali Hassan ved Senter for samisk helseforskning, UiT, forsker på rein som næringsmiddel og dets ernæringsmessige og helsemessige betydning. På denne siden oppsummerer Ammar noen av funnene fra forskningsprosjektet «Reinkjøtt som næringsmiddel».
Innhold
Skrevet av
Ammar Eltayeb Ali Hassan
Forsker og prosjektleder, Senter for samisk helseforskning, UiT Norges arktiske universitet
Les mer om prosjektet
Reinkjøtt som næringsmiddel
Rein er viktig i samisk kultur og en viktig bestanddel i samisk tradisjonell kost. Innholdet av både næringsstoffer og miljøgifter (tungmetaller og organiske miljøgifter) har vært kjent kun i begrenset grad. Derfor ble det et bredt spekter av næringsstoffer slik som fettinnhold, fettsyrer, vitaminer og mineraler analysert. Kadmium, bly, nikkel og arsen var blant de tungmetallene som inngikk i studien som var utført av Senter for samisk helseforskning (SSHF). Tradisjonelt kosthold fra nord inneholder mer enn bare kjøttet, derfor ble i tillegg til kjøtt også nivåer av disse stoffene målt i lever, talg og benmarg fra rein.
Om studien
Studien er basert på prøver fra 131 rein fra 14 beitedistrikter fordelt på 4 fylker (Finnmark, Troms, Nordland og Sør-Trøndelag) i Nord- og Midt-Norge. Prøvene var samlet inn i løpet av to forskjellige perioder 2004-2005 og 2008-2009. De fleste av prøvene var tatt fra rein fra Finnmark Fylke, og med at Finnmark har den største andelen av reinbeitedistrikter i landet. Røros i Sør-Trøndelag også inkludert for å øke den geografiske bredden.
Høye nivåer av næringsstoffer
Reinkjøtt inneholder høyere vitamin B12, jern, sink og selen konsentrasjoner i forhold til norsk biff, lam, sau, svin og kylling kjøtt. Reinkjøtt er magert og en god kilde til omega-3 fettsyrer. Nivåer av noen omega-3 fettsyrer i reinkjøtt er sammenlignbare med det som er rapportert i krabbe, scampi, blåskjell, østers og torsk. I tillegg, inneholder reinlever nivåer av vitaminer A, B9, B12, jern og selen som er høye nok til å dekke det daglige anbefalte inntaket (RDA/RDI). RDA/RDI er nivåer av anbefalt daglig inntak av viktige næringsstoffer som på vitenskapelig grunnlag, er funnet tilstrekkelig for å dekke behovet for næringsstoffer for alle friske personer. Kjøtt, talg og benmarg fra rein er en god kilde til omega-3 og omega-6 fettsyrer. Reintalg inneholder høye nivåer av vitamin B12, mens benmarg inneholder de høyeste nivåer av vitamin E og kalsium.
Nivåene av de aller fleste av næringsstoffene i lever, talg og benmarg var betydelig høyre enn de som finnes i kjøtt. Figurene nedenfor viser innholdet av noen næringsstoffer i kjøtt og lever fra rein sammenlignet med andre norske dyr.
Fettprosent (mg/100g våt vekt) i reinkjøtt sammenlignet med andre typer kjøtt:
Kjøtt fra reinsdyr er magert og inneholder mindre fett sammenlignet med andre typer kjøtt, men fett fra rein er sunt (inneholder mindre mettede fettsyrer) og god kilde til omega-3 fettsyrer.
Innhold av vitamin B12 (µg/100g våt vekt) i reinkjøtt sammenlignet med andre typer kjøtt:
Vitamin B12 er vannløselig vitamin. Mangel på vitamin B12 forårsaker blant annet blodmangel (anemi). Menneskets kropp kan ikke lage vitamin B12 og må derfor skaffes gjennom mat. Reinkjøtt inneholder betydelig høyere nivå av vitamin B12 sammenlignet med andre typer kjøtt og er derfor god kilde til dette vitaminet. Anbefalt vitamin B12 inntak er 2 µg/dag for kvinner og menn.
Innhold av vitamin E (mg α-tokoferol/100g våt vekt) i reinkjøtt sammenlignet med andre typer kjøtt:
Vitamin E er fettløselig vitamin og fungerer som anti-oksidant i kroppen. Mangel på vitamin E gjør at kroppen mer mottakelig for sykdommer. Vitamin E finnes i en rekke vegetabilske oljer. Menneskets kropp kan ikke lage dette vitaminet og må derfor skaffes gjennom mat. Reinkjøtt inneholder mer enn dobbelt vitamin E mengde sammenlignet med kjøtt fra storfe, kalv, lam og kylling. Anbefalt vitamin B12 inntak er 5-8 α-tokoferol ekvivalenter (TE)/dag for barn og 8-10 for TE/dag kvinner og menn. 1 mg α-tokoferol er a lik 1 α-tokoferol ekvivalent (TE).
Innhold av sink (mg/100g våt vekt) i reinkjøtt sammenlignet med andre typer kjøtt:
Sink er en viktig komponent i noen fordøyelsesenzymer og har en rolle i dannelse av proteiner i kroppen. Kjøtt og kjøttprodukter, melkeprodukter og kornvarer er gode kilder for sink. Reinkjøtt inneholder høyere sinknivå sammenlignet med andre typer kjøtt. Anbefalt sink inntak for voksne er 7-9 mg/dag og 8-11 mg/dag for barn.
Innhold av jern (mg/100g våt vekt) i reinkjøtt sammenlignet med andre typer kjøtt:
Jernmangel er et utbredt problem på verdensbasis og er en viktig årsak til blodmangel (anemi). Kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker er noen av jernkilder i kosten. Kjøtt fra rein inneholder mer enn dobbelt så mye jern som det som finnes i andre typer kjøtt. Anbefalt inntak er 8-11 mg/dag for barn, 15 mg/dag for kvinner og 9 mg/dag for men.
Innhold av jern (mg/100g) i reinslever sammenlignet med andre typer lever:
Lever fra rein inneholder jernmengde som er 6 ganger høyere enn det som finnes i storfe- og kyllinglever, 4 ganger høyere enn det som finnes i lammelever og dobbelt det som finnes i svinelever. Dette gjør reinlever til en meget god jern- kilde. Under 50 gram reinlever er nok til å dekke den høyeste anbefalt daglig inntak av jern på 15 mg/dag som er satt for kvinner.
Innhold av selen (µg/100g våt vekt) i reinslever sammenlignet med andre typer lever:
Selen finnes i alle kroppens celler og vev og inngår i noen fordøyelsesenzymer. Selen er også en sterk anti-oksidant. Lavt inntak har vært satt i sammenheng med mangel på fruktbarhet, ledd-problemer og betennelsestilstander. Selen-innhold i lever fra rein er høyere enn det som finnes i lever fra storfe og lam. Anbefalt selen inntak for voksne er 40-50 mikrogram/dag og 25-40 mikrogram/dag for barn.
Lave nivåer av miljøgifter
Nivåene av de aller fleste tungmetaller i lever, talg og benmarg var betydelig høyre enn de som finnes i kjøtt. Nivåer av tungmetaller påvist i denne studien var generelt lave med unntak av kadmium i leveren. Kadmiumnivå i leveren vil uansett ikke utgjøre helsefare for mennesker basert på det som faktisk konsumeres av reinlever. For å nå grensen som er satt av Verdens helseorganisasjon/ FNs organisasjon for ernæring og landbruk (WHO/FAO) for øverste tillate månedlig kadmiumnivå (PTMI) i menneskets kropp, må det spises nærmere 3 kg lever daglig, noe som er urealistisk.
Nivåer av organiske miljøgifter påvist i reinkjøtt, lever, talg og marg er relativt lave, og nivåene i kjøtt er betydelig lavere enn maksimum grenser (MLs) satt av EU.
Vi ønsket å studere forskjeller mellom nivåene av næringsstoffer og miljøgifter er i reinkjøtt og andre produkter fra rein (lever, talg og marg). Vi har også sett på effekten av geografisk variasjon på nivåer av næringsstoffer og miljøgifter. I tillegg, har vi sett på effekten av antall dyr per distrikt i forhold til areal (dyretetthet) på nivåer av næringsstoffer i reinkjøtt.
Grunnen til vi ville se på effekten av geografi og dyretetthet, var å kunne studere om dyrets geografiske opprinnelse bestemmer nivåer av næringsstoffer og tungmetaller. Beitekvaliteten kan variere fra distrikt til et annet og dyreutnyttelsen av beite kan også påvirkes av mange faktorer slik som utbredelse av sommerfluer på sommerbeiteplassene. Noen beitedistrikter ligger nært den russiske grensen med gruvevirksomhet og metallsmelteverk. På norsk side er det også noen distrikter som ligger nært til gruvevirksomhet og skytefelt.
Reindrift
Reindrift er nært knyttet til den samiske kulturen, og er viktig som arena både for identitet og språk. Her kan du lese mer om reindrift som næring.
Mat
Det samiske kjøkkenet er definert av råvarene og tilgangen på råvarer. Les mer om samisk mattradisjon her.
Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen
Illustrasjon: Iselin Caroline Finn
Oppsummering
Inntak av reinkjøtt og andre produkter fra rein kan bidra betydelig til at vi får dekket anbefalt inntak av flere viktige næringsstoffer. Videre, er konsum av kjøtt, lever, talg og benmarg fra rein er trygt å spise med tanke på miljøgifter også fra rein som stammer fra beitedistrikter nært den russiske grensen og beitedistrikter med gruvevirksomhet og militæraktivitet. Reinkjøtt inneholder høyere vitamin B12, vitamin E, jern og sink sammenlignet med kjøtt fra andre norske dyr. De geografiske forskjellene avdekket i denne studien var ikke store. Dette betyr at man ikke trenger å være opptatt av dyrets opprinnelse med tanke på næringsstoffer når en går til frysedisken i butikken for å kjøpe reinkjøtt.
FNs bærekraftsmål
Bærekraftsmålene er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene. Bærekraftsmålene består av 17 mål og 169 delmål som skal fungere som en felles global retning for land, næringsliv og sivilsamfunn.
Skrevet av
Ammar Eltayeb Ali Hassan
Forsker og prosjektleder, Senter for samisk helseforskning, UiT Norges arktiske universitet
Mål 2: Utrydde sult; Utrydde sult, oppnå matsikkerhet og bedre ernæring, og fremme bærekraftig landbruk.
Delmål 2.1 Innen 2030 utrydde sult og sikre alle mennesker, særlig fattige og personer i utsatte situasjoner, inkludert spedbarn, tilgang til nok, trygg og sunn mat hele året.
Rein har som regel lite sykdommer. Dyrene beiter fritt og reinkjøtt er magert (inneholder 2% fett). Dette bidrar til at reinkjøttet anses som trygg og sunn mat. Gjennom forskjellige bearbeidingsmetoder for kjøtt, som røyking, salting og tørking, kan rein kan være tilgjengelig som mat hele året. Disse bearbeidingsmetodene er godt forankret i den samiske kulturen.
Delmål 2.2 Innen 2030 utrydde alle former for feilernæring, og innen 2025 nå de internasjonalt avtalte målene som omhandler veksthemming og avmagring hos barn under fem år, og ivareta ernæringsbehovene til unge jenter, gravide, ammende kvinner og eldre personer.
Reinkjøtt er næringsrikt og inneholder rikelig med vitaminer, mineraler og umettede fettsyrer som er betydelig høyere enn de nivåene som finnes i kjøtt fra husdyr som storfe, småfe og gris. Dette gjør at reinkjøtt kan bidra til å dekke de daglige ernæringsbehovene for konsumentene og forebygge feilernæring.
Mål 3: God helse og livskvalitet: Sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder.
Delmål 3.9 Innen 2030 betydelig redusere antall dødsfall og sykdomstilfeller forårsaket av farlige kjemikalier og forurenset luft, vann og jord.
Reinkjøtt inneholder lite miljøgifter (tungmetaller og persistente organiske miljøgifter, POPs) som er betydelig lavere enn maksimum grenser (MLs) satt av EU for disse stoffene. Dette reduserer eksponering av konsumentene til slike farlige kjemikalier og kan derfor bidra til å redusere dødsfall og sykdomstilfeller forårsaket av disse kjemikaliene.