Samenes rettigheter i møte med helsevesenet
Vuoigatvuođat deaivvadettiin dearvvasvuođabálvalusain
Norge har gjennom lovgiving og politikk forpliktet seg til å legge til rette for at samene skal ha mulighet til å ta vare på og utvikle sin kultur, sitt språk og samfunn på egne premisser. Et viktig område hvor det samiske perspektivet skal ivaretas, er innenfor helsepolitiske satsinger, nasjonale og internasjonale planer og strategier. Dette innebærer tilrettelegging av helsetjenestetilbud for samiske pasienter og klienter.
Innhold
Skrevet av
Ann Ragnhild Broderstad
Forsker, faglig leder Senter for samisk helseforskning, UiT Norges arktiske universitet, og overlege UNN.
Foto: mostphotos.com
HISTORIE, SAMFUNN OG POLITIKK
Fra siste halvdel av 1980-tallet skjedde mye når det gjelder samenes plass i norsk lovgivning. Her kan du lese om urfolksbevelgen, samepolitikk og rettighetskamp, og sannhets- og forsoningskommisjonen.
Primærhelsetjenesten og helse- og sosialtjenestene
Alle har rett til å bli betjent på samisk når de henvender seg til offentlige etater i forvaltningsområdet for samisk språk. Det betyr at alle brukere/pasienter som ønsker å bruke samisk for å ivareta egne interesser overfor lokale og regionale offentlige helse- og sosialinstitusjoner i forvaltningsområdet (Sameloven, § 3-5), skal bli betjent på samisk.
Spesialisthelsetjenesten
I Nasjonal helse- og sykehusplan (2016–2019) fikk Helse Nord RHF i oppdrag å ivareta strategisk videreutvikling av spesialisthelsetjenester til den samiske befolkningen, samt ivareta nødvendig samhandling og koordinering med øvrige helseregioner. Det har resultert i en overordnet plan, «Strategisk videreutvikling av spesialisthelsetjenester til den samiske befolkningen» (2020).
Referanser
- Meld. St. 11 (2015–2016). Nasjonal helse- og sykehusplan (2016–2019). Helse- og omsorgsdepartementet. https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld.-st.-11-20152016/id2462047/
-
Helse Nord RHF. (2020). Strategisk videreutvikling av spesialisthelsetjenester til den samiske befolkningen. https://helse-nord.no/nyheter/ny-nasjonal-handlingsplan-for-samiske-helsetjenester
Sentrale lover og føringer
ILO-konvensjonen nr. 169 art. 25
Av ILO-konvensjonen nr. 169 artikkel 25 følger det at utforming og gjennomføring av helsetjenester for urfolk skal skje under urfolks eget ansvar og kontroll, slik at urfolk kan nyte godt av så høy fysisk og mental helsemessig standard som mulig.
FNs erklæring om urfolks rettigheter
FNs erklæring om urfolks rettigheter stadfester at urfolk har rett til selvbestemmelse og inneholder minstestandardene for urfolks rettigheter. Erklæringen gir urfolk rett til en høyest oppnåelig fysisk og psykisk helsestandard og pålegger statene en plikt til å treffe tiltak som sikrer dette (art. 24). Slike tiltak kan ikke innføres uten urfolkets frie og informerte forhåndssamtykke (art. 19).
FNs Barnekonvensjon
FNs barnekonvensjon stadfester samiske barns rett til bruk av eget språk, kultur og religion. Deriblant stadfester konvensjonens artikkel 20 at det skal tas tilbørlig hensyn til kontinuitet i barnets oppdragelse, og til barnets etniske, religiøse, kulturelle og språklige bakgrunn ved omsorgsplassering.
Sameloven § 3-5
Sameloven § 3-5 stadfester at den som ønsker å bruke samisk for å ivareta egne interesser overfor lokale og regionale offentlige helse- og sosialinstitusjoner i forvaltningsområdet, har rett til å bli betjent på samisk.
Pasient- og brukerrettighetsloven § 3-5
Pasient- og brukerrettighetsloven § 3-5 sier at informasjonen skal være tilpasset mottakerens individuelle forutsetninger, som alder, modenhet, erfaring og kultur- og språkbakgrunn. Informasjonen skal gis på en hensynsfull måte. Personellet skal så langt som mulig sikre seg at mottakeren har forstått innholdet og betydningen av informasjonen. Pasient- og brukerrettighetsloven gjelder hele helse- og omsorgstjenesten.
Helseforetaksloven § 35, 3
I følge Helseforetaksloven § 35, 3 skal regionalt helseforetak sørge for at den enkelte pasients utvidede rett til bruk av samisk språk i spesialisthelsetjenesten blir ivaretatt, jf. sameloven § 3-1 nr. 4 og § 3-5.
Foto: Ingrid Fadnes
Relevante lenker
- Ungdomsvennlig utgave av FNs Urfolkserklæring er produsert i samarbeid mellom Galdu og UNICEF: «Know your rights»/«Kjenn dine rettigheter» (2013) (Lenker til en ekstern side.)
- Helse Nord RHF. Spesialisthelsetjenesten til den samiske befolkningen. Strategidokument 2020.
- ILO‑konvensjon nr. 169 om urfolk og stammefolk i selvstendige stater (Lenker til en ekstern side.)
- FNs erklæring om urfolks rettigheter (UNDRIP) (2007)
- Medisinsk lommeparlør av Egil Utsi (norsk – nordsamisk)