Fosen, aktivisme og sivil ulydighet

Aksjonister møter Olje- og energiminister Terje Aasland i lobbyen til Olje- og energidepartementet.

Skrevet av

Erle Bårdsdatter Sæther

Senter for samiske studier, UiT Norges arktiske universitet

Bestemmelsen slår fast at den som tilhører en etnisk, religiøs eller språklig minoritet, ikke skal nektes retten til å dyrke sin kultur sammen med andre medlemmer i gruppen. Det er på det rene at reindrift er en form for vernet kulturutøvelse.

Aktivister i vrengte kofter.

Aksjonistene Ella Marie Hætta Isaksen, Aslak Heika Hætta Bjørn og Kátjá Rávdná Broch Einebakken har vrengt gákti (kofte) i protest.

Fosen-aksjonister

Undervisning

Her finner du informasjon og refleksjoner om hva undervisning om samiske temaer innebærer, og forslag til undervisningsopplegg.

SAMEPOLITIKK OG RETTIGHETSKAMP

Kampen for samiske rettigheter startet allerede rundt det forrige århundreskiftet, men er like aktuell i dag. Her kan du lese om Sametinget,  Alta-saken, og urfolks rettigheter.

Sist redigert: 09. juni 2023