Samisk mat i undervisningen

Sámi biepmut oahpahusas

Tid og sted er viktige prinsipper når det gjelder samisk mat i undervisningen. Det ene er bevisstheten om sted og regional tilpasning. Å servere bidos – reinkjøttsuppe – er nydelig og fungerer godt også for å vise fram at mat kan være symboltung, men er ikke det eneste alternativet! Fisk finnes både i havet, i elver og innsjøer. Bær og grønnsaker finnes mange steder. Og både tamme og ville dyr er og har vært en del av kostholdet i Sápmi/Sábme/Saepmie. Hvilke tradisjoner og praksiser som finnes der skolen er, kan være et godt utgangspunkt for et opplegg. Det andre er bevisstheten om tid, tradisjon og endring. Noen matretter går inn i en etablert tradisjon og skal ikke nødvendigvis endres – som klappekakene, fenalåret og kokte nypoteter. Noen råvarer møter globalisering og nye ideer og fører til nye matpraksiser, som reinkjøttkebab og multecoulis.

Senter for samiske studier
UiT Norges arktiske universitet
Hansine Hansens veg 18
9019 TROMSØ

reaidu@uit.no
Design & utvikling: Sesam
Reaidu.uit.no