Samisk mat i undervisningen

Sámi biepmut oahpahusas

Tid og sted er viktige prinsipper når det gjelder samisk mat i undervisningen. Det ene er bevisstheten om sted og regional tilpasning. Å servere bidos – reinkjøttsuppe – er nydelig og fungerer godt også for å vise fram at mat kan være symboltung, men er ikke det eneste alternativet! Fisk finnes både i havet, i elver og innsjøer. Bær og grønnsaker finnes mange steder. Og både tamme og ville dyr er og har vært en del av kostholdet i Sápmi/Sábme/Saepmie. Hvilke tradisjoner og praksiser som finnes der skolen er, kan være et godt utgangspunkt for et opplegg. Det andre er bevisstheten om tid, tradisjon og endring. Noen matretter går inn i en etablert tradisjon og skal ikke nødvendigvis endres – som klappekakene, fenalåret og kokte nypoteter. Noen råvarer møter globalisering og nye ideer og fører til nye matpraksiser, som reinkjøttkebab og multecoulis.