Skrevet av

Ann Ragnhild Broderstad, Marita Melhus og Iselin Caroline Finn

Senter for samisk helseforskning, UiT Norges arktiske universitet

Forskningsprosjekter

Det er mange forskningsmiljøer og forskningsgrupper som jobber med temaer innenfor helse- og sosiale forhold i samiske samfunn. Her vil vi komme med noen eksempler på forskningsprosjekter innen samisk helseforskning.  

Reindriftas hverdag er et godt eksempel på forskningsprosjekt med samisk partnerskap. Det er et forskningsprosjekt som kom i gang etter initiativ fra Norske reindriftssamers landsforbund (NRL) i 2008. NRL ønsket en undersøkelse som kartla psykososiale belastninger i reindriften. Høsten 2010 inngikk NRL og SANKS (Samisk nasjonal kompetansetjeneste – psykisk helsevern og avhengighet) drøftinger og etablerte i 2012 et formelt samarbeid. SANKS ble valgt fordi de hadde kunnskap om de samiske samfunnene. Både prosjektutviklingsperioden og forskningsprosjektet har vært gjennomført etter Canadian Institute for Health Researchs (2007) Guidelines for Health Research involving Aboriginal People. Deres etiske prinsipper bygger på likeverdig deltakelse og respekt for urfolks kultur og verdier (Community based participatory research). I Reindriftas hverdag har NRL og reindriftsutøverne selv vært ledende og deltakende i alle ledd i forskningsprosjektet, fra idéstadiet til tolkning og presentasjon av resultatene. 

Foto av rein

Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

Stetoskop og samisk koftebelte

Foto: Elise Marie Nilssen-Broderstad

UiT Norges arktiske universitet

Det er flere miljøer ved UiT Norges arktiske universitet som har forskningsprosjekter om samisk helse.  

Senter for samisk helseforskning (SSHF) ved Institutt for samfunnsmedisin, Det helsevitenskapelige fakultet, har flere forskningsprosjekter. SSHF ble opprettet av Sosial- og helsedepartementet i 2001 etter ønske fra Sametinget og samiske helsearbeidere. Lengre ned på denne sida kan du lese mer om SAMINOR – Helse- og levekårsundersøkelsen i områder med samisk og norsk bosetting. Et annet prosjekt hos SSHF som du også kan lese om på Reaidu, handler om reinkjøtt som næringsmiddel. SSHF har også et Covid-19-prosjekt der målet er å få mer informasjon om hvordan den samiske befolkninga i Norge har opplevd og takla pandemien og smittevernstiltakene, og om samiske kommuner har innført andre regler og strategier for å handtere pandemien. Du finner en oversikt over alle forskningsprosjektene til SSHF på nettsiden. 

Senter for omsorgsforskning (SOF) ble opprettet i 2008 av Helse- og omsorgsdepartementet, og er et senter for fagspesifikk og flerfaglig forsknings- og utviklingsarbeid ved Institutt for helse- og omsorgsfag ved Det helsevitenskapelige fakultet.  Opprettelsen var en del av satsingen i tråd med Omsorgsplan 2015, der målet var å styrke forsknings- og utviklingsarbeid knyttet til helse- og omsorgstjenesten. Forskningsgruppa har gitt ut temaheftet Helse og omsorgstjenester for samiske eldre. Målgruppa for temaheftet er ansatte i den kommunale helse- og omsorgstjenesten som gir tjenester til samiske eldre, uavhengig av bosted. SOF har også gitt ut en rapport med gjennomgang av helse- og omsorgstjenester til den samiske befolkning.

Helsepersonell med pasient

Foto: Inger Dagsvold/SSHF

Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, Nord – psykisk helse og barnevern (RKBU Nord) ved Det helsevitenskapelige fakultet tilbyr støtte til kommunale tjenester innen barnevern og psykisk helse for barn og unge. RKBU driver med forskning, undervisning og fagutvikling som skal komme barn og unge til gode. RKBU i samarbeid med Psykologisk institutt (PSI) ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo har på oppdrag fra Mental helse ungdom gjennomført rapporten: «Unge samer psykiske helse». Prosjektet har hatt til hensikt å kartlegge unge samers psykiske helse og se på hvilke beskyttelsesfaktorer og risikofaktorer som spiller inn. Tiltakene skal være med på å styrke samisk identitet og kultur som noe helsebringende, mangfoldig og positivt. 

Rural and Remote Nursing and Healthcare in Arctic and North-Sámi Area (Distriktssykepleie i Arktisk og nord-samiske områder) jobber med forskningsprosjekter med lokal forankring lokalisert ved Campus Hammerfest. Flere prosjekter har fokus på utfordringer i sammenheng helse og livsstil både i samiske områder og i distrikter generelt. 

Kongsfjord

Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

Kongsfjord

Illustrasjon: Iselin Caroline Finn

Arktisk senter for velferds- og funksjonshemmingsforskning er forankret ved Institutt for vernepleie i Harstad. Senteret er opptatt av forskning knyttet til migrasjon og etnisitet. Med utgangspunkt i senterets beliggenhet i nord, legges det særlig vekt på likeverd og deltakelse for nasjonale urfolk og minoritetsgrupper som samer og kvener.