Dokumentasjon
Søknaden om status som merittert underviser utformes som en pedagogisk mappe. Sammen med vedleggene skal mappen dokumentere at du oppfyller kravene. Nedenfor gis utfyllende informasjon om hvordan du best mulig kan dokumentere din kompetanse.
Pedagogisk mappe for merittering
Søknaden om merittert status skal utformes som en pedagogisk mappe. En pedagogisk mappe er en samlet og systematisk framstilling av din utdanningsfaglige kompetanse.
- mappen skal dokumentere at kompetansekravene er oppfylt
- Mappen må ikke overskride 7000 ord, litteraturlisten kommer i tillegg.
- maksimalt 10 vedlegg
- mappen skal leveres digitalt, enten som et PDF-dokument eller som en nettside.
- det stilles ikke bestemte formkrav til mappen. Som søker står du dermed fritt til å utforme din mappe slik at den på best mulig måte dokumenterer din kompetanse
- for å få inspirasjon anbefaler vi også at du studerer mappene til dem som har oppnådd status som merittert underviser. Det er viktig å være oppmerksom på at disse mappene ble skrevet med noe annerledes kompetansekrav enn de som er gjeldende i dag
Hva er din plan?
I kriteriene heter det
at søknaden om merittert status skal inneholde «planer for videre arbeid.» Dette skal forstås i lys av kriteriet om kvalitativ utvikling over tid, forankret i en forståelse av undervisninga alltid kan bli bedre og at din kompetanseutvikling som underviser aldri blir ferdig. Siden kavet om planer for videre utvikling umiddelbart følges av kravet om søknaden skal inneholde en forpliktende individuell plan for hvordan instituttet skal nyttiggjøre seg den merittertes kompetanse, kan det være fristende å tenke at utviklingen av en slik plan vil bli ivaretatt av instituttleder. Det er feil.
Utviklingen er en konkret plan
for din videre utvikling som underviser er en viktig del av dokumentasjonen av din kvalitative utvikling som underviser over tid. Det vil være ditt ansvar som merittert underviser å fortsette det systematiske arbeid med din egen kompetanseutvikling, i nært samarbeid innenfor ditt fagmiljø og i tråd med instituttets strategier og øvrige styringsdokumenter.
Instituttets arbeid
Selv om instituttleder har et eget ansvar for utvikling av instituttets arbeid med utdanningskvalitet, er det naturlig at instituttets plan for utnyttelse av din kompetanse som merittert underviser skjer i tett og forpliktende dialog med deg som søker.
I ditt arbeid er det viktig
I ditt arbeid med søknaden om merittert status er det derfor viktig at du utvikler en tydelig og forpliktende plan for din videre utvikling som underviser, og så tidlig som mulig går i dialog med din instituttleder for å sikre at din plan er i overensstemmelse med og støttes opp av instituttets strategier og planer.
Generelt om vedlegg
En viktig del av dokumentasjonen i søknaden om merittert status skjer i vedlegg. Du kan legge ved inntil 10 vedlegg. Noen av vedleggene er obligatoriske, for eksempel en pedagogisk CV og et anbefalingsbrev fra instituttleder. Et vedlegg som dokumenterer utdanningsfaglig basiskompetanse er obligatorisk dersom du ikke har slik formell kompetanse. Disse beskrives nærmere nedenfor.
Mer info
For alle vedlegg gjelder at de skal være direkte relevante for søknaden. Et vedlegg skal omtales eksplisitt i mappen, slik at det framgår tydelig hvorfor vedlegget er inkludert. Et vedlegg skal inneholde tilrettelagt dokumentasjon. For eksempel skal du ikke legge ved studentevalueringer i ubearbeidet form. I stedet kan det være aktuelt å inkludere et vedlegg som beskriver dine refleksjoner etter kritiske tilbakemeldinger fra studentene, hvilke tiltak du iverksatte for å imøtekomme denne, og hvilke resultater dette fikk ved neste evaluering.
Pedagogisk CV
En pedagogisk CV er en oversikt over din pedagogiske løpebane i form en systematisk og kortfattet opplisting av alle oppdrag og aktiviteter som har bidratt til denne. Du skal ikke legge ved en ordinær CV med fokus på din forskningskarriere. Det er dine utdanningsfaglige løpebane som skal dokumenteres, ikke hele ditt karriereløp.
Mer info
I kriteriene for merittering framgår det at en pedagogisk CV skal være en del av mappen, fortrinnsvis som et vedlegg.
En pedagogisk CV kan utformes på mange måter, forutsatt at den dokumenterer din utdanningsfaglige karriere på en hensiktsmessig måte. Som et mulig utgangspunkt for ditt arbeid med en pedagogisk CV har vi utviklet en mal som du finner under.
Utdanningsfaglig basiskompetanse
For å kunne søke merittering, må du ha utdanningsfaglig basiskompetanse på universitets- og høgskolenivå. Slik kompetanse kan enten være av formell art, ved at du har eksamen fra kurs som er godkjent for formålet, eller ved å dokumentere at du oppfyller kompetansekravene gjennom praksis, gjerne i kombinasjon med kortere kurs og seminarer.
Hvis du ikke har formell basiskompetanse...
Hvis du ikke har formell basiskompetanse, skal søknaden om merittering inneholde et vedlegg som dokumenterer at kravene for basiskompetanse er oppfylt. Dette vedlegget vil bli vurdert etter kriteriene for basiskompetanse fastsatt i UiTs utfyllende retningslinjer for tilsetting og opprykk (lenke).
Hvorfor du må dokumentere basiskompetanse...
Kravet om å dokumentere basiskompetanse kan synes overflødig for søkere som er bedømt for og ansatt i en stilling der dette er et minstekrav. Slik dokumentasjon er likevel en forutsetning for at evalueringskomiteen skal kunne gjennomføre bedømmelsen. Kompetansegrunnlaget for merittert underviser gjelder meritter som går ut over basiskompetansen. Det er søkeren som må dokumentere hvilke meritter som danner grunnlaget for basiskompetansen, og dermed hva som er kompetansegrunnlaget for søknaden om merittert status.
Brev fra instituttleder
I kriteriene heter det at
“Instituttleder må legge frem en forpliktende individuell plan for hvordan instituttet skal nyttiggjøre seg vedkommendes kompetanse og hvordan fagmiljøet vil legge
til rette for det.”
Selv om dette er instituttleders ansvar, anbefaler vi at du så tidlig som mulig i søknadsprosessen innleder dialogen med instituttet for å sikre at instituttets planer støtter godt opp om søknaden. Vi har utviklet en mal for hvordan brevet fra instituttleder kan utformes.