naturbruk og Næringer
Primærnæringer og naturbruk står sterkt i samisk samfunn, kultur og selvforståelse. Reindrift, fiske og landbruk er viktige næringer – og kulturtrekk. I dag jobber likevel de fleste i de samiske samfunnene i tertiærnæringer. Naturen har fortsatt en sentral plass i samisk næringsliv. Ressursforvaltning og naturbruk skaper i dag spenninger, særlig i møtet mellom samiske lokalsamfunn, næringsliv og industri, og statlig forvaltning.
Foto: Svanhild Andersen
Tradisjonell kunnskap
Samisk tradisjonell kunnskap (árbediehtu) har en spesiell status som urfolkskunnskap, som det knytter seg internasjonale forpliktelser til.
KOMBINASJONS-NÆRINGER
Samenes næringsutøvelse har tradisjonelt vært allsidig, og alle ressursene i nærområdet ble brukt som mat til mennesker og dyr og som materiale til alle formål.
Reindrift
Reindrift er en av svært få samiske næringer som er spesifikke for det samiske samfunnet. Reindrift er slik nært knyttet til samiske kulturen, og er viktig som arena både for identitet og språk.
Fiske
I sjøsamiske områder har fjordfiske i kombinasjon med småbruk og annen ressursutnyttelse vært den mest vanlige formen for næringskombinasjon.
Duodji/duodje/ duedtie
Duodje/duedtie er både brukskunst og næring. Som næring er duodje/duedtie en virksomhet der produktene som lages, også skal selges og skape inntekter.
Reiseliv
Samisk reiseliv i dag omfavner gjerne salg av suvenirer og håndverk, opplevelser og historiefortelling, servering av samisk mat, og/eller overnatting, og er sett på som en viktig vekstnæring.
Naturfag i skolen
Undervisningsopplegg som setter tradisjonell samisk bruk av naturen inn i et naturfag- og bærekraftsperspektiv.
Nyttige vekster
En introduksjon til planter som tradisjonelt har vært brukt i matlaging, som medisiner, og mye mer.